Budu :)



Assalamualaikum :)
Harini, hana nak ulaskan title hana "BUDU" .. Bagi peminat budu, tengok gambar tuh mesti nak gi makan sekarang .. memang best arhh .. bagi hana , budu sedap dimakan dengan nasi + ikan goreng + ulam - ulaman (bagi hana , ulam yang best sangat dimakan dengan budu ialah ulam raja ) + budu + diperah asam limau .. Kalau dapat makan sekarang kan best :D .. Bagi yang tak minat budu, mesti cakap eee yakk !.. macam macam ..

             Hana duk sebut budu budu .. Budu tuh ape ?? Budu tuh sejenis pekasam yang dibuat menggunakan ikan bilis ..Ramai orang cakap , orang Kelantan ramai bijak tuh sebab makan budu .. Im not sure (Bau budu wehh) .. Kalau orang Kelantan cakap bahasa luar , bahasa inggeris , tu la yang keluar daripada mulut pendengar .. :) ... Ada jugak yang cakap (Pecah botol budu rumah aku) .. macam macam arhh ..

             Back to our topic .. Tapi kan, ramai orang yang pelik kenapa ramai orang Kelantan menguasai IPTA, IPTS, Maktab, Pusat Tahfiz dan lain lain .. Ni sebab mereka tuh , makan budu tau .. Senior Ben ngan Ik   dapat menulis blog dengan baik tuh sebab diorang makan budu laa .. Mesti A+ BM diorang kan ..Lagi sorang  Amalia .. Dia dapat buli orang dengan baik sebab jasa budu jugak .. (Hehe .. tak pasti ) ..  Okay .. budu tuh , banyak khasiatnya .. Kalau tak caye , kalau rajin research , hana bagi ni .. wikipedia .. haaaa .. korang boleh la baca .. Hana takleh ulas daripada wikipedia nanti , ada orang cakap  (Hana cakap bau budu)..

             Korang tahu tak , budu boleh menyembuhkan penyakit kencing manis , koroner jantung , dan banyak agi ..  Kelemahan budu ialah bau dia yang kuat sangat .. Budu ada kandungan asid urik yang tinggi dan tidak sesuai bagi mereka yang menderita sakit gaut, darah tinggi , keguguran rambut .. banyak agih ... Bagi yang tak penah rasa budu , cubalah .. murah jee .. RM 1 sebotol .. ada jugak yang jual RM1 kebawah .. kan murah .. Beli kat Kelantan tau !! Asli punyaa .. (Alamak .. iklan ke ni ? Takpela.. asalkan semua orang dapat rasa kelazatan budu)


Tak rugi tau makan budu .. Kalau yang rasa susah sangat , cuba makan macam hana makan .. Kalau dah makan , memang nak tambah punyaa !! .. Okay .. dah habis iklan .. Nanti, jangan lupa beli and makan tau !! Setakat tu je hana nak beriklan .. :D ..Last pesanan , bagi yang rasa budu tuh sedap , jangan makan banyak banyak sangat nanti, muak then muntah .. Lepas tuh , dah tak nak makan budu :) .. Kalau ada silap hana nak minta maaf ... Assalamualaikum


4 comments:

Ik Hanif said...

ok dah tu..
^^

Yayan said...

budu?? well, eeyak

Aldy Shah said...

Saya alergik dengan menda nih,huhu

myediaries said...

Ik : :) thankss

Izni : :p .. try la makan :) haha

Aldy : Ohh ..